Kunst en oplichters

Gepubliceerd op 12 augustus 2021 om 12:44

Blijkbaar is het hebben van een website een geliefd doelwit voor oplichters en profiteurs. Zo wordt ik benaderd uit het buitenland voor hulp bij spelling, zichtbaarheid van mijn website, maar ook voor exposities, waar je natuurlijk snel bij moet zijn. Vreemd genoeg vielen de exposities ook in tijden van lockdown. Ik ben alerter geworden. Jammer voor de welwillende galeriehouder, die mogelijk nu onder het label FRAUDE valt.

 

Maar gisteren werd ik toch aan het twijfelen gebracht. Een potentiële Amerikaanse koper mailde dat hij mijn website had bezocht en interesse had in vierschilderijen. Vreemd dacht ik nog, hoe heeft hij mijn site gevonden? Ook vond ik de keuze van werken opvallend. Omdat ik heb meer werk in de VS heb verkocht besloot ik op zijn verzoek om de prijzen te sturen in te gaan. 

 

Hij ging onmiddellijk akkoord. Er volgde een verhaal dat vertrouwen moest wekken; hij was zelf ook kunstenaar, stuurde zijn adres en vertelde dat hij de schilderijen op zijn trouwdag cadeau wilde geven aan zijn vrouw, die erg van kunst hield. Natuurlijk drong de tijd en moesten de werken wel snel daar zijn. Hij drong aan om te skypen om snel tot een overeenkomst te kunnen komen mbt tot betalen en verzenden.

 

Ik was op mijn hoede, ik vind tijdsdruk onplezierig en verdacht. Na onderzoek op internet bleek dat mijn wantrouwen gegrond was. De oplichters misbruiken de naam van een bestaande kunstenaar. Er zijn meer mensen benaderd onder de naam van Gyuri E. Hollosy, die inmiddels op de hoogte is gesteld.  Wees alert!

Reactie plaatsen

Reacties

Peter Harskamp
3 jaar geleden

Beste Yolande, Ook ik ben benaderd door bovengenoemd oplichter. Gelukkig ben ik er - mede door de tijdsdruk - er niet ingetrapt. De politie vertelde dat. het oplichters uit Nigeria zijn.
Groeten Peter Harskamp.

CAROLINE WILLEMS
3 jaar geleden

Beste Yolande, Ook ik ben benaderd door Gyuri Hollosy sculptures. Exact hetzelfde verhaal zoals je beschrijft. Gelukkig heb ik even gegoogeld naar Gyuri Hollosy opgelicht en kwam ik bij jou bericht terecht.
Dus mijn dank daarvoor dat je dit gedeeld hebt. Vriendelijke groet, Caroline Willems

minne de groot
3 jaar geleden

Ook ik ben benaderd door deze naamspersoon en was verwonderd, hoe komt iemand op mijn site zomaar....hetzelfde verhaal als hierboven. Wilde 5 schilderijen kopen. Je zou er zomaar intuinen. Dank voor dit bericht op internet, een gewaarschuwd mens telt voor 2. Minne de Groot

Liliane Demeester
3 jaar geleden

beste Yolande, net op tijd heb ik je blog ontdekt en een rampzalige verkoop kunnen voorkomen. Ik heb nadien contact opgenomen met Gyuri E. Hollosy. Hij bevestigde me dat er een oplichter actief is over een ruim gebied. Onlangs werd hij geïnterviewd door een Noorse krant die deze zaak wou uitspitten. Nogmaals heel erg bedankt voor het delen van je ervaring. Heel wat ellende voorkomen.

Paul Corvers
2 jaar geleden

Mij overkwam gisteren hetzelfde. Nu werd de naam Jered Sprecher gebruikt. Skype ging zonder beeld. Alleen via de chatfunctie op verzoek van de koper. Jered Sprechter is overigens een bestaande kunstenaar. Ik heb hem nu op zij Instagram account benaderd om te melden dat zijn naam hiervoor wordt gebruikt.

Alice Bakker
2 jaar geleden

Bedankt voor het delen. Exact het zelfde verhaal. De kunstenaar heet nu John Zurier. Zojuist geskypet, zonder beeld en gevraagd om een nieuwe afspraak met beeld. Waarschijnlijk komt die nooit.
Alice

Marieke Ploeg
2 jaar geleden

Ik krijg net een zelfde verzoek maar nu van Jim Lutes. Zijn website is al vanaf 2011 niet meer bijgewerkt dus dat lijkt verdacht. Ook 4 beelden in 1 keer voor zijn vrouw :). Ik heb wel gereageerd, maar zijn reactie terug klopt niet met wat ik schreef. Ik ga het er dus maar bij laten.
Dank voor het delen hier.

Carla van Gisbergen
een jaar geleden

Beste Yolande, bedankt voor het delen van je verhaal dat heeft me behoed voor een erg domme actie. Deze week benaderd door ene Jim Lutes voor maar liefst 4 schilderijen.. Het moest allemaal heel snel opgestuurd worden i.v.m. de verjaardag van zijn vrouw. Ik kreeg argwaan bij zijn skype profiel.

Judith Stam
een jaar geleden

Beste Yolanda,
Bedankt voor het delen.
Ook ik ben benaderd door een persoon die zich voor deed als Jim Lutes en deed alsof hij geïnteresseerd was in mijn schilderijen. Ik kreeg gelukkig op tijd argwaan. Heb vervolgens een melding gedaan bij ''Fraudehelpdesk'' Alle kleine beetjes helpen.

Annelies
een jaar geleden

Ook gisteren door een Jim Lutes benaderd voor het kopen van schilderijen. Jammer dat ze je als ondernemer zo vaak willen oplichten… zucht

Alina
een jaar geleden

Bedankt voor het delen Yolande!
Gister ben ik via de mail benaderd door Jim Lutes. En gelukkig was mijn eerste gevoel juist dat er iets niet klopte! Dankzij jouw blog ben ik geholpen :) dus mij dank is groot! Gr. Alina

Joke Bennis
een jaar geleden

Kent iemand ene Walter Moore uit Amerika.
Wil ook vier schilderijen kopen en wil ook snel hebben.

Natascha
een jaar geleden

Exact hetzelfde meegemaakt. Nu benaderd onder de naam van Dimitri Kozyrev. Zeer geloofwaardig verhaal. Tot een bepaald moment. Tijdsdruk. Skype zonder beeld, alleen chat. En de druppel was dat hij aangaf dat hij de dag ervoor zou hebben verteld dat hij geen camera op zijn pc heeft. Had hij niet eerder aangegeven. Nadat ik had aangegeven dat ik pas na volledige betaling werken wilde versturen, geen reactie meer. Ik vraag me dan wel af wat deze oplichters dan met al die kunstwerken zouden willen doen….

Jos van de kerkhof
een jaar geleden

Een van de kunstenaars waarmee ik samenwerk vroeg me om contact op te nemen met Dimitri Kozyrev! Ook geïnteresseerd in meerdere werken. Na enkele mails toch wat argwaan, zeker nadat hij zou zorgen voor vervoer. Dus hem gemailt dat er vooraf betaald moest worden. Reactie was dat hij dat bij ophalen zou regelen, terwijl in eerste instantie afgesproken was om eerst de factuur te betalen....

Joke Bennis
een maand geleden

Zelfde verhaal als boven. Onder de naam Tom Otterness.
Ik trap er niet in.

Jan de Haas
een maand geleden

Beste mevr de Vlugt en reaguurders,

Allereerst dank voor jullie berichten. Deze bevestigen onze vermoedens. Mijn moeder werd in februari benaderd door Leonid Lerman en vorige week door Tom Otterness. Beide met een vergelijkbaar verhaal.
Dank en wees gewaarschuwd!

Liesbeth Sevenhuijsen
een maand geleden

Ik kreeg een zelfde soort verzoek van Tom Otterness. Ik had al meteen argwaan door het taalgebruik en de overdreven complimenten voor mijn werk, maar ik twijfelde toch. Heb wel een prijslijst gestuurd om te zien wat de reactie zou zijn. De reactie was weer zwaar over the top met vreemde vleierijen, inderdaad het verhaal over het verjaardagscadeau en dat het daarom snel moest. Toch wel erg doorzichtig. Meteen gegoogeld op oplichters-kunst en dit blog gevonden. Ook ik vraag me af wat hun verdienmodel kan zijn. Waarschijnlijk proberen ze je aan het eind van de rit geld af te troggelen. Ik ga ook aangifte doen.

Anita Reijnders
17 dagen geleden

Hallo,

Ook ik ben benaderd afgelopen week door Tom Otterness die een aantal van mijn kunstwerken wilde kopen. Voor zijn vrouw voor haar trouwdag. Er zat een tijdsdruk op en moest de schilderijen binnen een week ontvangen. Hij stuurde zelfs een adres. Ook een telefoonnummer
Dit adres gaf de persoon op
1670 schenectady in Brooklyn New York.
Ook erg overdreven op de mail dat hij mij een groot kunstenaar vind en in de toekomst nog meer wou kopen.
Toen ik in de mail aangaf dat ik eerst het bedrag op mijn rekening wou hebben en daarna pas de schilderijen wou verzenden, hoorde ik niks meer.
Deze persoon wilde nml dat ik het direct ging i.v.m de tijdsdruk. Ik had al een vreemd gevoel erbij. Dus wees gewaarschuwd voor deze nep Tom Otterness!!!!