Kunst en oplichters

Gepubliceerd op 12 augustus 2021 om 12:44

Blijkbaar is het hebben van een website een geliefd doelwit voor oplichters en profiteurs. Zo wordt ik benaderd uit het buitenland voor hulp bij spelling, zichtbaarheid van mijn website, maar ook voor exposities, waar je natuurlijk snel bij moet zijn. Vreemd genoeg vielen de exposities ook in tijden van lockdown. Ik ben alerter geworden. Jammer voor de welwillende galeriehouder, die mogelijk nu onder het label FRAUDE valt.

 

Maar gisteren werd ik toch aan het twijfelen gebracht. Een potentiële Amerikaanse koper mailde dat hij mijn website had bezocht en interesse had in vierschilderijen. Vreemd dacht ik nog, hoe heeft hij mijn site gevonden? Ook vond ik de keuze van werken opvallend. Omdat ik heb meer werk in de VS heb verkocht besloot ik op zijn verzoek om de prijzen te sturen in te gaan. 

 

Hij ging onmiddellijk akkoord. Er volgde een verhaal dat vertrouwen moest wekken; hij was zelf ook kunstenaar, stuurde zijn adres en vertelde dat hij de schilderijen op zijn trouwdag cadeau wilde geven aan zijn vrouw, die erg van kunst hield. Natuurlijk drong de tijd en moesten de werken wel snel daar zijn. Hij drong aan om te skypen om snel tot een overeenkomst te kunnen komen mbt tot betalen en verzenden.

 

Ik was op mijn hoede, ik vind tijdsdruk onplezierig en verdacht. Na onderzoek op internet bleek dat mijn wantrouwen gegrond was. De oplichters misbruiken de naam van een bestaande kunstenaar. Er zijn meer mensen benaderd onder de naam van Gyuri E. Hollosy, die inmiddels op de hoogte is gesteld.  Wees alert!


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Peter Harskamp
een maand geleden

Beste Yolande, Ook ik ben benaderd door bovengenoemd oplichter. Gelukkig ben ik er - mede door de tijdsdruk - er niet ingetrapt. De politie vertelde dat. het oplichters uit Nigeria zijn.
Groeten Peter Harskamp.

CAROLINE WILLEMS
12 dagen geleden

Beste Yolande, Ook ik ben benaderd door Gyuri Hollosy sculptures. Exact hetzelfde verhaal zoals je beschrijft. Gelukkig heb ik even gegoogeld naar Gyuri Hollosy opgelicht en kwam ik bij jou bericht terecht.
Dus mijn dank daarvoor dat je dit gedeeld hebt. Vriendelijke groet, Caroline Willems

minne de groot
7 dagen geleden

Ook ik ben benaderd door deze naamspersoon en was verwonderd, hoe komt iemand op mijn site zomaar....hetzelfde verhaal als hierboven. Wilde 5 schilderijen kopen. Je zou er zomaar intuinen. Dank voor dit bericht op internet, een gewaarschuwd mens telt voor 2. Minne de Groot

Liliane Demeester
5 dagen geleden

beste Yolande, net op tijd heb ik je blog ontdekt en een rampzalige verkoop kunnen voorkomen. Ik heb nadien contact opgenomen met Gyuri E. Hollosy. Hij bevestigde me dat er een oplichter actief is over een ruim gebied. Onlangs werd hij geïnterviewd door een Noorse krant die deze zaak wou uitspitten. Nogmaals heel erg bedankt voor het delen van je ervaring. Heel wat ellende voorkomen.